Enligt interna dokument som läckt ut så är näringslivsavdelningen vid Länsstyrelsen i Norrbotten positiva till en gruvöppning i Kallak.

Interna dokument avslöjar: delade meningar om Kallakgruvan

Uppdaterad
Publicerad

På fredag väntas länsstyrelsen yttra sig i frågan om en eventuell gruvetablering i Kallak utanför Jokkmokk. Och enligt interna dokument som läckt ut så är näringslivsavdelningen vid myndigheten positiv till att gruvan öppnas.

– Jag vill inte föregå den samlade bedömingen från oss på länsstyrelsen. Jag vet att det har läckt ut ett internt dokument men det är ingenting som jag tycker att ni ska dra för stora växlar på. Det är fler avdelningar än vi som ska yttra sig, säger Andreas Lind, näringslivschef vid länsstyrelsen i Norrbotten.

”Olika uppfattningar i gruvfrågan”

Andreas Lind är missnöjd över att de interna dokumenten har läckt ut och är mycket fåordig.

Gruvbrytning i Kallak

Är den en spricka inom länsstyrelsen?

– Det skulle jag inte kalla det. Däremot finns det olika uppfattningar i gruvfrågan.

Infekterad fråga

Frågan om en eventuell gruvetablering i Kallak har varit infekterad. Flera samebyar men även privatpersoner har protesterat högljutt samtidigt som många ortsbor och kommunföreträdare hoppas på nya arbetstillfällen i och med en gruvöppning.

Ärendet har bollats mellan myndigheter och har även varit uppe på regeringsnivå men länsstyrelsen har tidigare avstått från att yttra sig med hänvisning till att gruvverksamhetens påverkan på världsarvet Laponia behöver utredas ytterligare.

Nya arbetstillfällen

Inför länsstyrelsens ställningstagande på fredag ska flera olika avdelningar inom myndigheten säga sitt men enligt uppgifter till SVT Nyheter Norrbotten så pekar just näringslivsenheten i sitt yttrande på samhällsekonomiska vinster – både för Jokkmokk som ort och nationellt – om gruvan i Kallak öppnas. Enligt uppgift till SVT framhåller näringslivsavdelningen möjligheterna till arbetstillfällen, men man gör också en reservation kring sysselsättningseffekten.

”Det slutgiltiga utfallet är dock avhängigt av den andel  av den tillkommande arbetskraften som slutligen bosätter sig i kommunen”, ska det bland annat stå i det interna dokumentet.

– Jag tänker inte kommentera några detaljer, men det är klart att en gruva i Jokkmokk innebär fler arbetstillfällen, säger Andras Lind.

”Komplex fråga”

Gruvverksamheten och rennäringen har motstridiga intressen när det gäller gruvan i Kallak. Enligt uppgifter till SVT så anser länsstyrelsens näringslivsavdelning att det är viktigt att ta vara på de näringspolitiska intressena.

– Frågan är komplex. Det handlar om att ta hänsyn både till rennäringen, miljöfrågorna, och samhället i stort. Jag kommer inte att  ge några närmare kommentarer förrän vi presenterar länsstyrelsens samlade bedömning på fredag, säger Andreas Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet