Konstnären Katarina Pirak Sikku visar spåren av händelserna i Kallak när hon ställer ut på Moderna Museet.

Konstnär tar gruvprotester till Moderna Museet

Publicerad

Spåren av demonstrationerna i Kallak har hamnat på Moderna Museet i Stockholm. Konstnären Katarina Pirak Sikku i Jokkmokk ställer ut ett verk som har direkt koppling till provsprängningarna i Kallak 2013.

Katarina Pirak Sikku deltog själv i demonstrationerna när gruvföretaget Iron Mines sprängde i Kallak med ambitionen att hitta mineraler.

– Jag visste att jag måste dokumentera det som hände för eftervärlden och nu får jag visa det på Moderna Museet, säger hon.

Spåren av de som var på plats

Katarina Pirak Sikkus verk är en stor vit duk med spår av fötter och fordon.

– Vid ett av polisens ingripanden lade jag ut stora vita markdukar framför demonstranterna. När poliser, demonstranter eller företrädare för gruvbolaget gick eller körde på ytan så dokuemnterade jag deras spår, berättar Katarina Pirak Sikku.

Hennes verk beskrivs som ett ”markens vittnesmål”.

– Det var vernissage igår och jag kände att folk reagerade och tyckte att det var lite speciellt att jag på det sättet dokumenterat händelsen, säger Katarina Pirak Sikku.

Tillsammans med andra

Hon ställer ut på Moderna Museet  tillsammas med 27 andra svenska och internationella konstnärer under det gemensamma temat ”Manipulera världen”.

– Det är flera medverkande konstnärer som tar upp exploateringen i världen. Det är första gången jag ställer ut på Moderna Museet och det känns särskilt bra att få göra det i det här sammanhanget, säger Katarina Pirak Sikku.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet