Intrången på skjutfälten ökar Foto: SVT

”Vi skjuter skarpt så det är livsfarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten i Boden slår larm om att intrången vid de militära skjutfälten i Norrbotten fortsätter att öka. ”Vi skjuter skarpt så det här är livsfarligt.” säger säkerhetsofficeren Kristian Granström.

Försvarsmakten i Boden ansvarar för fyra stora skjutfält i Norrbotten och i alla de fallen har de rapporterade intrången ökat. Under det senaste året handlar det om 58 intrång, men mörkertalet anses vara flera gånger större än så.

Ett växande problem

I tisdags körde en bil med två personer in på Bodens södra skjutfält mitt under A9:s skarpa övning med artilleri. Bilen stoppades av I 19:s skyddsvakter, men de två personerna vägrade att legitimera sig och avvisades från platsen.

– Intrången är ett växande problem. Trots att det finns risker att träffas av kulor, splitter och projektiler eller köras över av en stridsvagn så fortsätter det.

– Jag tycker att det är beklämmande att folk inte kan förstå vad våra skyltar betyder, säger försvarsmaktens skjutfältschef i Boden, Gunnar Wikberg.

– Vi skjuter med skarp ammunition och det är livsfarligt för dem som kommer in när vi har våra skjutfält avlysta på grund av övningar. Det här är väldigt besvärande för vår personal. En olycka vore en katastrof, säger säkerhetsofficeren Kristian Granström.

Kan få fängelse

Under barmarkstid är det MC-folk, bilister, fyrhjulingsförare, cyklister, joggare och gående som bryter mot förordningarna.

Under vintertid är det främst skoteråkare och skidåkare.

– För några år sedan påträffade vi en man som fick böter för sitt intrång och sedan första juli i år har det blivit tuffare än så. Nu kan man få fängelse för intrången, säger Gunnar Wikberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer