Foto: SVT

Svampplockare tog sig in på skjutfält – kunde slutat i tragedi

Uppdaterad
Publicerad

Under augusti har det skett upprepade överträdelser på Bodens södra skjutfält under tiden som militären skjutit skarpt. Något som hade kunnat sluta i tragedi – om inte uppmärksam militärpersonal avstyrt eventuella olyckor.

Den 22 och 23 augusti skedde fyra oberoende överträdelser mitt under artilleriregementet A9:s övningar med skarpskjutningar på det avlysta skjutfältet. Eventuella olyckor och tragedier kunde dock undvikas tack vare att militär personal uppmärksammat personerna som tagit sig in på området.

Vid tre av tillfällena kunde personerna konfronteras för att påtala att de brutit mot tillträdesförbudet och identifieras inför polisanmälan. Vid två av fallen handlade det om en ensam person som tagit sig in på området, vid det tredje en grupp svampplockare och vid det fjärde två motorcyklister. Vid alla tillfällen bedrevs skarpskjutningar vilket är förenat med livsfara om obehöriga tar sig in på området.

– Det är helt oacceptabelt och passerar man avspärrningarna och tar sig in på området så utsätter man sig själv för extremt stor fara. Avspärrningarna vi har är ju till för att allmänheten inte ska komma till skada, säger löjtnant Anton Cortinovis, övningsledare på platsen.

Respektera avspärrningarna

Försvarsmakten vill understryka allvaret i överträdelserna – och vädjar nu till allmänheten att vara uppmärksamma och respektera de skjutvarningstavlor och andra avspärrningar som finns i området.

– Vi kommer i och med den ökade mängden rekryter att öva mer framöver. Det kommer vara mer verksamhet på fältet, vilket gör att bodensarna måste vara mer uppmärksamma på avlysningar. Om inte faran för liv är nog för att tänka om, så kan den nya lagändringen från och med 1 juli 2018, med skärpta straff vid överträdelser vara en anledning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer