Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den extremt sällsynta fågelarten vitryggig hackspett syns nu på flera håll i Norrbotten. Foto: SVT

Invasion av sällsynt hackspett i Boden

Uppdaterad
Publicerad
Under vintern har den extremt sällsynta fågelarten vitryggig hackspett synts på flera håll i Norrbotten. Nu hoppas länsstyrelsen och ornitologer att den ska stanna kvar.

Under hösten och vintern har väldigt många vitryggiga hackspettar fötts i Ryssland och Finland, några av dem har kommit till Norrbotten och Sverige.

När fågelarten började dyka upp på fågelmatningar gick länsstyrelsen ut med en uppmaning om att dokumentera den och stödmata den med talg – och det har gett resultat. I bland annat Degerbäcken utanför Boden har en vitryggig hackspett varit stationerad en längre tid.

– Nu hoppas vi på en häckning. Då kan vi lägga mer medel på åtgärder för vitryggig hackspett, säger Alexandra Lindmark som jobbar på naturskyddsenheten på länsstyrelsen i Norrbotten.

Framåt våren är förhoppningen att vitryggiga hackspettar ska välja att stanna på mer lämpliga områden än i till exempel Degerbäcken.

– Vi har några väldigt fina platser längs kusten, och längs Luleå- och Råneås älvdalgångar. Många fina lämpliga biotoper som vi vill att den ska hitta till.

Varför är det nödvändigt att lägga så mycket resurser på en enskild art?

– Det är en så kallad paraplyart. Om man skyddar livsmiljön för vitryggig hackspett så skyddar man livsmiljön för många andra arter och på så sätt återställer vi den biologiska mångfalden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer