Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Därför är vitryggig hackspett en hotadad art. Foto: SVT

Vitryggig hackspett – en akut hotad art

Uppdaterad
Publicerad

Minskande lövskogar har gjort att det i dag bara finns omkring 25 häckande vitryggiga hackspettar i Sverige – men nu kan arten få en revansch.

Förr fanns det vitryggar i nästan hela Sverige men sedan flera år finns de framförallt i Värmland, vid nedre Dalälven och längs Norrlandskusten. Totalt i landet finns i dag endast cirka 25 fåglar.

Framförallt beror det på att vitryggen bygger sina bon genom att hacka hål i lövträd, ofta aspar, björkar eller alar, och i Sverige finns allt mindre av gammal lövskog.

En del har rört sig till Sverige

– Vi har gått mot ett skogsbruk som mer är baserat på barrträd, säger Alexandra Lindmark på naturskyddsenheten på länsstyrelsen i Norrbotten.

Men nu har många vitryggiga hackspettar fötts i Ryssland och Finland, och en del av dem har rört sig till Norrbotten och Sverige.

– Vi har fått in rapporter om att de funnits på 15 olika platser och 4 är stationära vitryggar, säger Berth-Ove Lindström, Norrbottens Ornitologiska Förening.

Fakta: Vitryggig hackspett

Visa

Det finns åtta olika arter hackspettar i Sverige. Fyra av dem är brokspettar med svartvit fjäderdräkt. Vitryggen, som den kallas, eller Dendrocopos leucotos på latin, är den största av brokspettarna som alla har svartvit fjäderdräkt. Vitryggen liknar mest den mindre hackspetten men är dubbelt så stor.

Den är idag klassificerad som akut hotad enligt den svenska röda listan. Vitryggen är en så kallad paraplyart vilket innebär att det är ytterligare cirka 200 andra hotade och rödlistade växt-och djurarter som är beroende av samma slags skogsmiljöer och därför är den en värdemätare för den biologiska mångfalden i Sverige.

Fram till 1982 fanns det ytterligare en brokspett Sverige, mellanspetten. Den levde i stora ekskogar, men försvann från det sista fästet i Östergötland i början av 1980-talet och betraktas nu som utdöd i vårt land.

Källa: Naturskyddsföreningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer