Isak Utsi föreslås bli nytt kommunalråd i Arjeplog Foto: Stefan Karlsson

Han kan bli nytt kommunalråd i Arjeplog

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna föreslår ett oväntat namn som nytt kommunalråd i Arjeplog – Isak Utsi, som tidigare var ordförande för den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra.

Beskedet kom via ett mejl till medlemmarna vid 15-tiden på måndagen.

Isak Utsi jobbar i dag som affärsutvecklare vid Luleå business region, men har en lång bakgrund som aktiv i samefrågor.

Han har i sin roll som Sáminuorras ordförande bland annat agerat för att samerna ska få urfolksstatus och att det behövs en svensk sanningskommission för att gå till botten med de övergrepp som skett mot folkgruppen.

Känner sig hedrad

Nu är han högaktuell att ta över kommunalrådsposten i Arjeplog efter Britta Flinkfeldt sedan valberedningen sagt sitt.

Han kommer att flytta till inlandskommunen redan under den här veckan och socialdemokraterna fattar sitt beslut på ett medlemsmöte den 17 juni och fullmäktige den 25 juni.

Men socialdemokraterna har knappt 40 procent av rösterna i kommunen, så det krävs att fler partier ställer upp bakom Isak Utsi för att han ska bli vald.

– Jag känner mig hedrad över att jag vunnit valberedningens förtroende, det känns bra för mig. Jag har respekt för processen och jag hoppas också att jag får de andra partiernas förtroende. I alla fall så pass att de väljer mig som kommunalråd, säger Isak Utsi.

Mats Abrahamsson (S), valberedningens ordförande, betonar att det var ett enigt förslag och att Isak Utsi är utbildad statsvetare och att han har jobbat heltid som förtroendevald i fyra år vid en av LTU:s studentkårer och vid Sáminuorra.

– Dessutom har han jobbat med näringslivsfrågor de två senaste åren och det är bra. Vi tror inte heller att det är negativt att han i botten kommer från en liten kommun, Jokkmokk. Så vi är nöjda med valet. Det känns som att vi kommit fram till ett bra förslag och att det här kan bli en bra lösning för Arjeplog, säger han.

”Längtar efter att sluta”

Kommunalrådet Britta Flinkfeldt skulle egentligen ha avgått i våras, men har fått sitta kvar eftersom partiet inte fått fram någon ersättare förrän nu.

Hon har lovat att sitta kvar över sommaren, men vill helst inte vara kommunalråd längre än så.

– Jag längtar efter att få sluta och jag tycker att det ska ske under ordnade former. Samtidigt har jag jobbat så länge, sen första augusti 2009,  så jag har också tänkt, oj, vad ska jag göra nu som 55 åring? Men så där har jag alltid gjort så det kan jag fortsätta med. Ska jag göra något annat så är det dags nu, säger Britta Flinkfeldt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.