Säsongen för isbrytarna är nu i full gång efter den senaste köldperioden då isen byggdes på ordentligt. Foto: Pontus Lundahl/TT

Isbrytarsäsongen är igång i Norrbotten och Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Säsongen är i gång och en av de fem statsisbryarna har redan gjort tjänst i Bottenviken – och fler ligger redo vid kaj för att spänna musklerna.

Under den köldperiod som just vikit i landet byggdes isen på ordentligt i kustnära områden i Bottenviken, bland annat i farlederna till hamnarna i Kalix, Luleå, Piteå och Skellefteå, säger Emma Grönkvist, operatör vid Sjöfartsverkets isbrytarledning, till TT.

Assisterat fartyg

En av isbrytarna har assisterat två fartyg, i tisdags och på lördagen.

– Det var Ale som har var ute i jobb, men hon har nu återvänt till kaj igen, säger Grönkvist.

Näst på tur att stäva ut med några timmars förvarning är statsisbrytaren Ymer, som ligger redo i Luleå, och därefter blir det Frej som ska sättas in.

Uppgiften för statsisbrytarna är att assistera handelsfartyg för att säkerställa sjöfarten under kommande vinter.

En till isbryatre på väg

Även Atle ligger i Luleå, medan Oden ännu är i Helsingborg för avrustning efter den traditionella forskningsexpeditionen till Arktis.

Oden är tänkt att kring nyår gå norrut och hjälpa till i brytningen.

– Men det kan bli tidigare om behov uppstår, säger Emma Grönkvist.

Sjöfartsverket har fem egna isbrytare

Ale, Atle, Frej, Oden och Ymer. Vid behov hyrs externa resurser i form av bland annat bogserbåtar in.

Sjöfartsverket bryter is till havs och assisterar, dirigerar, leder och bogserar fartyg som har problem med att komma fram.

Sverige och Finland har sedan några år tillbaka ett mycket nära samarbete om isbrytningen, vilket kan innebära att det ibland är en finländsk isbrytare som assisterar trafiken till en svensk hamn och omvänt.

Källa: Sjöfartsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.