Nils-Olov Lindfors (C), regionråd i Norrbotten, vill att regeringen klargör finansieringen kring nya isbrytare så fort som möjligt. Foto: Anders Hjertström/SVT

Kritiserar regeringen för oklara besked om isbrytare: ”Fram med pengarna”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen får nu kritik från näringsliv och politiker för att inte ha lämnat besked om pengar till nya isbrytare.

– Beslut nu! Fram med pengarna, säger Nils-Olov Lindfors (C), regionråd i Norrbotten.

Regionrådet anser att det inte finns någon tid att spilla – inte minst med tanke på de stora industrisatsningarna som görs i länet.

– Norrbotten bidrar med så oerhört mycket till Sverige som nation. Det kommer att byggas ett stålverk i Svartbyn i Boden som är dubbelt så stort som nuvarande stålverk i Luleå, säger Nils-Olov Lindfors och fortsätter:

– Det är dessutom mycket mer som är på väg till Norrbotten och som kräver bra och kostnadseffektiva transporter.

”Glömmer ofta bort sjöfarten”

Samtidigt har han förståelse att regeringen i sin infrastrukturproposition inte pekar ut enskilda objekt men framhåller samtidigt den stora vikten av nya isbrytare.

– Det är viktigt att finansieringen klargörs i närtid. De stora investeringarna i länet innebär kraftigt ökade godsvolymer och ofta glömmer vi bort sjöfarten. Men den är oerhört viktig för stora godsvolymer. Och det påverkar våra hamnar i Kalix, Luleå och Piteå.

Sjöfartsverkets Oden är en av flera isbrytare som har Luleå som hemmahamn. Foto: Anders Hjertström/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.