Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du när LTU-forskaren Vasiola Zhaka mäter isdjupet på Porsöfjärden i Luleå. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Isläget i Norrbotten utvecklas i rask takt: ”Kan växa fyra centimeter per dag”

Uppdaterad
Publicerad

Isläget förändras snabbt i Norrbotten just nu. Efter en längre period av konstant kyla, berättar forskaren Vasiola Zhaka på Luleå tekniska universitet.

– Det går väldigt fort för isen att sätta sig i början. Sen stannar det av på ett annat sätt, säger hon.

För under den senaste sjudagarsperioden har isarna på de mindre sjöarna satt sig rejält. Porsöfjärden i Luleå har ett djup på 15 centimeter och där syntes isen till så sent som i torsdags.

– Isen kan tjockna med en centimeter på sex timmar. Det går väldigt fort när kylan satt sig, säger forskaren Vasiola Zhaka.

Havet ligger efter

Till havs är beräkningen, enligt SMHI, djupet drygt fem centimeter. Men trots att isarna är tidigare i år än förra året så tror inte Zhaka att vintern blir kallare.

– Jag tror att vintern blir ungefär som förra året. Isarna blir nog inte tjockare än de var i fjol. Ju tidigare de sätter sig desto tidigare verkar de smälta sedan under slutet av vintern, säger hon.

I klippet ser du hur det går till när forskaren mäter isen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.