Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du bilder från Martin Morells och Sandra Sundéns vackra skridskotur i Kiruna. Foto: Martin Morell

Se spegelblanka isen i Kiruna täckas av tusentals frostrosor

Uppdaterad
Publicerad

Martin Morell och Sandra Sundén i Kiruna stötte på ett unikt väderfenomen när de åkte långfärdsskridskor den gångna helgen. Den svarta och spegelblanka isen på sjön Paittasjärvi med Kebnekaisemassivet i bakgrunden pryddes av tusentals frostrosor.

SVT:s meteorolog Deana Bajic har tidigare berättat att frostrosor är ett fenomen som bildas på isens yta vid kyla under 20 minusgrader. Till isens yta kommer små droppar upp underifrån och när vattenånga fryser på dropparna så börjar små blomliknande utväxter att bildas.

– Hur kristallerna växer beror på lufttemperatur och fuktighet. Det behöver dessutom vara kallt, klar himmel och svag vind, sa meteorologen när hon förklarade fenomenet 2016.

I klippet ser du bilder från skridskoturen och den smäktande naturupplevelsen i Kiruna.

Det poppade upp frostrosor på var och varannan plats när Martin Morell och Sandra Sundén var ute på tur med långfärdsskridskor. Foto: Martin Morell

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.