Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
IVO riktar skarp kritik mot patientsäkerheten i Norrbotten. Exempelvis överförs läkaruppgifter till sjuksköterskor. Foto: SVT

IVO dömer ut patientsäkerheten vid Norrbottens hälsocentraler

Publicerad

Inspektionen  för vård och omsorg (IVO) riktar allvarlig kritik mot Region Norrbottens arbete med patientsäkerheten och vården av de som drabbats av diabetes, astma och KOL.

”Patientsäkerhetsriskerna är betydande” skriver IVO.

IVO inledde en tillsyn av regionens primärvård under 2020 och riktade omfattande kritik, bland annat mot att det saknas en systematisk egenkontroll för att identifiera och åtgärda patientsäkerhetsrisker och bristen på kontroll av uppföljningen och vården av patienter med kroniska sjukdomar.

Sjuksköterskor gör läkarnas jobb

IVO anser också att regionen inte hanterar problemen med läkarvakanser på ett bra sätt vid hälsocentralerna i Norrbotten.

”Läkarbristen medför att arbetsuppgifter överförs till andra personalkategorier inom primärvården. Exempelvis överförs läkaruppgifter till sjuksköterskor vars arbetsuppgifter i sin tur förs över till undersköterskor och medicinska sekreterare.” skriver IVO.

– Vi har bedömt det som allvarliga brister som kan drabba patienterna, säger enhetschefen Carina Ragnarsson.

Inga krav på åtgärder

Men på grund av den personalkrävande coronapandemin behöver Region Norrbotten inte redovisa några åtgärdsplaner just nu.

– Det kommer vi att följa upp med nya tillsyner och vi har varit ganska tydliga med vad vi kräver. Region Norrbotten ska säkerhetsställa patientsäkerheten inom primärvården i Norrbotten, säger Carina Ragnarsson.

Regionen: Kritiken rimlig

Ulf Bergman, chef för Region Norrbottens division Nära, anser att IVO:s kritik är rimlig.

– Primärvården behöver bli bättre på att följa upp patienter med kroniska sjukdomar, se till att läkemedel skrivs ut på rätt sätt och att patienter inte faller mellan stolarna när remisser utfärdas, säger Bergman och fortsätter:

– Inom de områden där IVO riktar kritik mot regionen ska åtgärder vidtas. Resan mot en god och nära vård är påbörjad nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet