Nathalie Larsson

”Jag fick springa från rökbomberna”

Uppdaterad
Publicerad

Situationen i Turkiet blir alltmer osäker efter att turkiska styrkor intensifierat jakten på kurdiska PKK-anhängare. Det spända läget märks nu av på flera turkiska turistorter, och Nathalie Larsson från Boden hamnade mitt i oroligheterna på turistorten Alanya.

Det senaste dygnet har varit oroligt i turistorterna Side och Alanya då det prokurdiska partiet HDP:s lokaler attackerats på flera håll i Turkiet. Både Ving och Apollo skickade igår kväll ut sms till folk som befinner sig på plats om att undvika folksamlingar.

– Jag var själv inne i centrum igår och såg allt och fick själv springa ifrån rökbomber som polisen kastade, säger Nathalie Larsson, och fortsätter:

Oroligheter i Turkiet

– Visst märker man av att det blivit oroligt här. Jag har varit på plats i Turkiet i drygt tre veckor nu. För ungefär tre veckor sedan var den första demonstrationen, men igår var det mycket värre, säger hon.

Inga varningar från UD

I dag uppges läget vara lugnare. UD har inte gått ut med någon annan information än det vanliga som finns på deras hemsidor.

– Svenskar på plats uppmanas att hålla sig informerade om händelseutvecklingen och följa lokala myndigheters anvisningar. I sådana här lägen gäller det rent allmänt att vara försiktig och inte ge sig in i stora folksamlingar, säger Mats Samuelsson på UD:s pressjour till TT.

Nathalie Larsson, som är i Turkiet tillsammans med sin kurdiske man, har ännu inte gett sig ut till centrum efter gårdagens tumult.

– Jag skulle tro att det inte kommer vara lika mycket folk ute idag och att nattklubbarna kommer att hållas stängda i alla fall några dagar då vissa av dem är nedbrunna, säger hon.

Stridsflyg jagar PKK

Det var på tisdagen som turkiska specialstyrkor gick in i norra Irak för att jaga medlemmar av Kurdistans arbetarparti (PKK) med understöd av turkiskt stridsflyg.

Militäroperationen är en vedergällning för att PKK-gerillan i söndags genomförde en attack som dödade 16 turkiska soldater. Enligt nyhetsbyrån Anatolia deltog över 50 stridsflygplan. Mellan 35 och 40 PKK-medlemmar ska ha dödats i bombattackerna natten till tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet