Hon blev sjuk efter att ha vårdat brukare utan skyddsutrustning

Uppdaterad
Publicerad

Lena Haapaniemi jobbar som undersköterska i hemtjänsten i Kiruna och är en av många som riskerar att konfronteras med smittade personer i arbetet. Hon är kritisk till att de inte får mer skyddsutrustning av arbetsgivaren.

På tisdagen berättade vi att fackförbundet Kommunal kräver säkerhetsklassad ansiktsmask med ventil i arbete med misstänkt smittade brukare i omsorgen. Samtidigt anser Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen att det räcker med munskydd. Det är efter de senare riktlinjerna som många kommuner har valt att följa.

I Kiruna har detta lett till flera skyddsstopp på äldrebonden. Dessa har dock hävts av Arbetsmiljöverket. Lena Haapaniemii blev sjuk efter att ha arbetat hemma hos en brukare vars make visade coronasymptom. Då hade hon ingen skyddsutrustning alls. Ni hör henne i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet