Pandemin utlöste en boom på cykelmarknaden. Det kommer troligen vara slut på cyklar redan till sommaren, säger cykelhandlaren Mattias Ingvarsson. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Brist på cyklar under pandemin – cykelteknikern Mattias i Piteå: ”Hela världens cykelindustri går på knäna”

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har fått cykelintresset att exlodera. Piteåbon Mattias Ingvarsson driver en liten cykelaffär och menar att de som planerar att köpa till sommaren måste göra det nu – annars kan det vara för sent.

Mattias Ingvarsson driver en liten verkstad hemma i sin källare där han reparerar och säljer begagnade cyklar. Han märker av ett helt nytt intresse – såpass att det är svårt att få tag i reservdelar.

– Man kan inte komma i början eller mitten av sommaren, då är det mycket troligt att det inte finns något att få tag på, säger han.

I fjol sålde Mattias Ingvarsson cirka 60 begagnade cyklar och lika många nya. I år är vissa modeller redan slut för säsongen.

– Hela världens cykelindustri går på knäna.

Populärt med rostig gammal cykel

När covid-19 satte stopp för många motionsformer växte cyklingen, enligt Mattias Ingvarson. Tidigare slängde många sina cyklar på soptippen när de började rackla – men nu har vissa ändrat sitt beteende.

– Det har börjat bli bättre! Folk kommer allt oftare och vill köpa en begagnad cykel eller lämna in sin gamla för att serva den. Det är en trend att cykla omkring på gamla rostiga cyklar nu.

Hör mer om cykelindustrins situation och pitebornas cykelvanor i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.