Rastgården till vänster i bild har fått monteras ned, berättar Anna Modin Anna Modig som är enhetschef på djurskydds och veterinärenheten hos Länsstyrelsen, till höger i bild. Foto: Samefolket

Jägare höll hundar i för små burar – stoppas av Länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

En bild som visade att för många hundar förvarades i en alldeles för liten rastgård har väckt reaktioner på sociala medier. Det resulterade i en djurrättsanmälan till Länsstyrelsen, som sett till att buren monterats ned.

Det är italienska småviltsjägare som flugit in hundar för att ha med dem på småviltsjakten i Norrbotten. Bilden visar ett 20-tal hundar i vad som bedöms vara en alldeles för liten rastgård på en camping i närheten av Kvikkjokk i Jokkmokks kommun. Förutom att bilden väckt reaktioner på sociala medier, har en anmälan till djurskydd hos Länsstyrelsen i Norrbotten lämnats in.

– De har anmält att det inte var god djurhållning och man tyckte att det var för många hundar i den här typen av rastgård, säger Anna Modig, enhetschef på djurskydds och veterinärenheten.

Hon fortsätter:

– Det här är inte regelrätt över huvudtaget eftersom att det inte finns en hundkoja i rastgården. Man får inte hålla hundarna på det här sättet helt enkelt, oavsett hur många man har i gården.

Fått konsekvenser

Det hela har resulterat i att den person som har hand om anläggningen har fått beskedet av Länsstyrelsen att rastgården ska monteras ned – och att hundarna ska förvaras på andra ställen.

– Vi har varit i kontakt med personen som har satt upp den här tillfälliga rastgården och förklarat att det inte är tillåtet att hålla hundarna på det här sättet. Personen har gått med på att plocka ner den, jägarna får istället hålla hundarna inomhus i sina stugor eller där de bor helt enkelt. Det är den lösningen som blir, så vi behöver inte åka ut.

Är det här ett vanligt förkommande problem?

– Vi får ju årligen in anmälningar om att det kommer utländska jägare som håller hundarna på ett sätt som inte är förenligt med svensk lagstiftning, så det här är något som dyker upp då och då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.