Hundarna var kraftigt avmagrade, smutsiga och hade tovig päls när djurskyddskontrollen genomfördes. Foto: Länsstyrelsen VästerbottenVisa alla (5)
Visa alla (5)

Polisen omhändertog 80 vanvårdade hundar

Publicerad

Efter en orosanmälan till djurskyddet omhändertog polisen under torsdagen 80 hundar. Beslutet fattades på stående fot vid en inspektion hos djurägaren.

Det var efter en anmälan om missförhållanden som Länsstyrelsen i Västerbotten genomförde en djurskyddskontroll. På plats fattade inspektören ett muntligt beslut om att omhänderta 80 hundar hos en person länet.

– Några hundar var kraftigt avmagrade. Majoriteten av alla hundarna hade mindre hull än normalt. De var smutsiga och många hade tovig päls, säger Joel Selberg, djurskyddshandläggare vid Länsstyrelsen Västerbotten.

Ingen avlivad än

En del av hundarna var i behov av veterinärvård. Men ingen av de 80 hundarna var i så dåligt skick att de var tvungna att avlivas akut.

– Miljön hundarna hölls i var inte bra, det var trångt och det stank. Det var så många brister i djurhållningen så vi bedömde att djurhållaren inte skulle kunna åtgärda bristerna inom rimlig tid utan fortsatt lidande för hundarna, säger Joel Selberg.

Placeras på djurpensionat

Polismyndigheten håller nu på att verkställa beslutet genom att placera hundarna på olika djurpensionat, främst i Västerbotten. Men även angränsande län kan komma i fråga. Vad som händer med hundarna nu ska länsstyrelsen besluta om.

– De djurpensionat i Västerbotten vi har avtal med har tagit emot vad de kunnat, och vi har placerat ungefär hälften, nu söker vi oss till angränsande län, säger Kenneth Carnebäck vid polisen i Västerbotten.

Under fredagen hoppas Länsstyrelsen att resterande hundar ska få en placering på pensionat medan ärendet utreds.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer