Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi får aldrig paus från vårt arbete” – akutsjuksköterskan Johanna i Umeå berättar varför en övertidsblockad är nödvändig och hur akutmottagningen påverkas. Foto: Tomas Nyström/SVT

Sjuksköterskan Johanna Sundesten i Umeå om övertidsblockaden: ”Det går inte längre”

Uppdaterad
Publicerad

2 700 vårdanställda i Region Västerbotten vägrar jobba övertid – med anledning av Vårdförbundets övertidsblockad. En av dem är sjuksköterskan Johanna Sundesten, som jobbar på akutmottagningen och är förtroendevald.

– Vi får aldrig paus från vårt arbete. Det här går inte längre, säger hon.

Sjuksköterskan Johanna Sundesten menar att regionerna i Sverige inte brytt sig om personalen tillräckligt.

– Vi måste arbeta mer övertid och istället för att sänka arbetstiden och locka tillbaka fler till vården så blir vi som är kvar utslitna, säger hon.

Vårdkrisen i Västerbotten

Sjuksköterskan: ”Vi räcker inte till”

Problemen har pågått länge och eskalerade under pandemin då regionen förlorade mycket personal, menar Johanna Sundesten.

– Jag arbetar natt och då har vi ett extremt stort inflöde av patienter. Det är väldigt ofta som vi jobbar stående från att vi börjar tills vi slutar. Vi hinner inte dricka en kaffe eller sitta ner. Vi räcker inte till, berättar hon.

Johanna beskriver en stor etisk stress av att inte kunna leverera den vård hon och kollegorna önskar i det läge regionerna befinner sig i.

– Att kunna ge en god omvårdnad är viktigt för mig. Det här gör att vi hela tiden är på gränsen till att bli utbrända.

Så drabbas Region Västerbotten av blockaden

En blockad av övertid och mertid innebär att medarbetare vägrar utföra arbete utanför ordinarie arbetstid under konflikttiden. Nyanställningsblockad innebär att arbetsgivaren inte får nyanställa medlemmar i Vårdförbundet under samma period.

Det är medlemmar i Vårdförbundet som omfattas och det motsvarar ungefär 2 700 anställda inom Region Västerbotten.

Blockaden kommer att innebära begränsad tillgänglighet och ökad belastning inom vissa verksamheter och yrkeskategorier. Påverkan blir som störst inom vården som pågår under kvällar, nätter och helger.

Planerade operationer, uppföljningar och återbesök kan behöva minska eller till och med stänga under en konflikt, vilket bidrar till längre väntetider som följd.

Yrkesgrupper som inte omfattas av konflikten riskerar att få jobba mer och i ett högre tryck, med påverkan på arbetsmiljö och belastning som följd.

Mest utsatt är regionens beredskapslinjer. Det rör till exempel akutmottagning, opererande verksamheter, intensivvård, luftburna transporter, ambulans, förlossning. Alla tre sjukhus i Västerbotten berörs.

Fakta: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet