Verksamhetschefen Karl-Gustav Forsberg räknar med att primärvårdsjouren stänger på måndag. Istället ska personal stötta upp akutmottagningen, dit patienterna kommer hänvisas. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Primärvårdsjouren i Umeå stänger till följd av vårdkonflikten

Uppdaterad
Publicerad

Primärvårdsjouren i Umeå planerar att stänga nästa vecka, med anledning av Vårdförbundets övertidsblockad.

– Det är en exceptionell åtgärd, men vi gör den för att kunna upprätthålla patientsäkerheten och en god arbetsmiljö, säger Karl-Gustav Forsberg, verksamhetschef på primärvårdsjouren.

Anledningen till att Region Västerbotten väljer att stänga primärvårdsjouren är att verksamheten bemannas av två sjuksköterskor. Blir en av dem sjuka eller frånvarande av andra orsaker under övertids- och mertidsblockaden får inte annan personal sättas in.

– Då kan inte jag ta ansvar för att verksamheten kan fortgå, säger Karl-Gustav Forsberg.

Kan stängas tidigast på måndag

Trots att blockaden träder i kraft i dag, torsdag, klockan 16 kan en stängning av primärvårdsjouren först ske på måndag eftersom att en lokal förhandling behöver hållas mellan Vårdförbundet och Region Västerbotten.

– Då håller vi igång primärvårdsjouren under helgen, men vi kan behöva akutstänga om någon i personalen blir sjuk, konstaterar Forsberg.

Hårdare prioritering av patienter

Patienter som behöver vård utanför hälsocentralernas öppettider hänvisas nu till akutmottagningen. Där kommer primärvårdsjourens personal arbeta under stängningsperioden.

– Det kommer helt klart att bli en hårdare prioritering av vad som kan vänta till hälsocentralerna är öppna, men ingen patient ska bli lidande. Det är målet vi har med att flytta verksamheten, säger Karl-Gustav Forsberg.

Om vårdkonflikten når en lösning innan den, sedan länge, planerade sommarstängningen i mitten av juni är planen att öppna primärvårdsjouren igen.

– Det här är en exceptionell situation, att flytta en verksamhet som är förankrad hos befolkningen. Men för patienterna ser vi att det här är den bästa lösningen, och även för arbetsmiljön.

Operationer kan ställas in

Även andra verksamheter inom Region Västerbotten påverkas av konflikten.

– Lite längre fram kommer vi att behöva ställa in operationer, säger regiondirektören Tommy Svensson.

För Vårdförbundet handlar konflikten om arbetsmiljö, löner och schemaläggning, fackförbundet är inte nöjda med det bud som arbetsgivaren lämnat i förhandlingarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här går inte längre” – akutsjuksköterskan Johanna Sundesten i Umeå berättar varför en övertidsblockad är nödvändig. Foto: Tomas Nyström/SVT

Primärvårdsjouren

Primärvårdsjouren tar emot patienter som inte kräver sjukhusets resurser, men ändå behöver bedömas innan hälsocentralen åter är öppen.

I Umeå är primärvårdsjouren placerad på Ålidhems hälsocentral och har i vanliga fall öppet vardagskvällar, helger och röda dagar.

Källa: 1177.se

Så drabbas Region Västerbotten av blockaden

En blockad av övertid och mertid innebär att medarbetare vägrar utföra arbete utanför ordinarie arbetstid under konflikttiden. Nyanställningsblockad innebär att arbetsgivaren inte får nyanställa medlemmar i Vårdförbundet under samma period.

Det är medlemmar i Vårdförbundet som omfattas och det motsvarar ungefär 2 700 anställda inom Region Västerbotten.

Blockaden kommer att innebära begränsad tillgänglighet och ökad belastning inom vissa verksamheter och yrkeskategorier. Påverkan blir som störst inom vården som pågår under kvällar, nätter och helger.

Planerade operationer, uppföljningar och återbesök kan behöva minska eller till och med stänga under en konflikt, vilket bidrar till längre väntetider som följd.

Yrkesgrupper som inte omfattas av konflikten riskerar att få jobba mer och i ett högre tryck, med påverkan på arbetsmiljö och belastning som följd.

Mest utsatt är regionens beredskapslinjer. Det rör till exempel akutmottagning, opererande verksamheter, intensivvård, luftburna transporter, ambulans, förlossning. Alla tre sjukhus berörs.

Fakta: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.