Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT.

Kossor måste slaktas efter långvarig vanvård

Publicerad

Djurägaren gav inte korna tillräckligt med mat och lät djuren ligga i blöt halm med skit i. Nu har Länsstyrelsen beslutat att nötkreaturen ska avlivas.

Djurägaren i Skellefteå kommun hade sedan tidigare fått tre krav om att åtgärda liggplatserna till djuren och se till att de får bättre hull. Vid en ny inspektion den 29 november konstaterades att detta inte har skett.

”En större mängd” nötkreatur var magra eller mycket magra. Dessutom saknade samtliga djur en torr och ren liggplats. Liggytorna var blöta och innehöll en stor mängd gödsel. Alla kor som legat ner var blöta.

Djuren måste slaktas

Utöver det fanns det ingen belysning alls i utrymmet. Enligt Länsstyrelsen har djuren varit utsatta för ett långvarit lidande, då de varit blöta och utan mat.

Länsstyrelsen har beslutat att djuren ska avlivas. Vissa djur är inte registrerade på rätt sätt och får därför inte lämna gården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.