Arkivbild, mannen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT

Jägare sköt guide i ansiktet – döms till böter

Uppdaterad
Publicerad

Den fågeljägare som sköt en jaktguide i ansiktet i Arjeplogstrakten har nu fått sin dom av Luleå tingsrätt.

Det var i augusti 2016 som en man hemmahörande i Skellefteå var jaktguide åt tre italienska fågeljägare i Arjeplogstrakten som olyckan ägde rum. En av de italienska männen råkade av misstag skjuta guiden i ansiktet med ett halvautomatiskt hagelgevär. Mannen som sköt skottet ska ha varit en erfaren jägare som haft vapenlicens i drygt 50 år.

Detta ska ha hänt efter att jaktdeltagarna gått på en linje och guiden hållit sig bakom de tre jägarna. En fågel flög förbi och då avlossade en av jägarna två skott mot fågeln, guiden befann sig då i skottriktningen och blev träffad med hagel på kroppen och i huvudet. Skotten orsakade bland annat frakturer i tinningsbenet, ögonhålan och underkäksbenet. Även nedsatt syn och hörsel samt blödningar, svullnader och andra skador i huvudet, öga och överkropp.

Lång väntan på sjukvård

När guiden blev skadad befann de sig cirka tre kilometer från farbar väg, efter tio minuter kom en helikopter som flög honom till campen i Gauto, därefter fick han vänta på en ambulans i 25-30 minuter där ambulanspersonalen bedömde att han kunde invänta en ambulanshelikopter som var på väg från Gällivare. En hel timme efter olyckan blev han lastad och transporterad av en ambulanshelikopter till Sunderby sjukhus. Han blev sedan transporterad till Umeå med ambulansflyg och ambulans.

Förnekade brott

Mannen som avlossade skotten har förnekat brottslig gärning och menar att han inte hade koll på vart exakt guiden befann sig vid skottögonblicket. Han uppger även att guiden var svår att upptäcka då han var klädd i kamouflagefärgad klädsel. Guiden förnekar dock detta och enligt egen utsago var han klädd i en orange jakthatt, haft en ljusgrön skjorta och röda hängslen på sig. Guiden menar även att jägaren måste ha vetat exakt var han befunnit sig. Enligt polisens utredning ska jägaren ha befunnit sig cirka 22-23 meter från offret.

Eftersom jägarna inte kunde prata varken engelska eller svenska hade de haft svårigheter att kommunicera med varandra. De hade dock gjort upp om att jägarna skulle gå på rad med guiden längst bak.

Villkorlig dom

Nu har mannen dömts för vållande till kroppsskada, grovt brott. Mannen är inte lagförd sedan tidigare och lever under ordnade förhållanden vilket tingsrätten har tagit i beaktning. Därför blir påföljden villkorlig dom och 80 dagsböter på 300 kronor styck, sammanlagt 24 000 kronor. Han ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden eftersom han döms för brott med fängelse i straffskalan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.