Tunaelev får stipendium

Uppdaterad
Publicerad

Eleven vid Tunaskolan som larmade om att en toalettmålning på skolan var sexistisk får Luleå kommuns jämställdhetsstipendium.

Astrid Johansson, elev vid Tunaskolan i Luleå, samt Ulrica Åström som är sälj- och marknadschef vid Norrbottensteatern får Luleå kommuns jämställdhetsstipendium 2013.

Stipendiet är på 15 000 kronor.

Toamålningsbråket i Luleå

Astrid Johansson är den elev som larmade om en att toalettmålning på Tunaskolan var sexistisk.

Och så här motiverar juryn sitt val:

Astrid Johansson får jämställdhetsstipendiet 2013 för sin insats och sitt engagemang att synliggöra ojämställdhet i form av sexismen som finns i vårt samhälle. Astrids mod att lyfta problemet och hennes konsekventa handlande, trots motstånd, är värt att lyfta fram. Astrid är en förebild för unga människor idag.

Ulrica Åström får jämställdhetsstipendiet 2013 för sitt utmärkta jämställdhetsarbete under lång tid. Ulricas har kunskaper, kompetens och färdigheter som gör att hon agerar och har med sig jämställdhetsperspektivet oavsett var hon än befinner sig, i olika verksamheter och i arbetslivet. Ulrica gör jämställdhet i vardagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toamålningsbråket i Luleå

Mer i ämnet