Toalettmålningen på Tunaskolan i Luleå målades över i vintras. Foto: SVT

Ärendet om sexistisk väggmålning läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen lägger ner ärendet med den sexistiska målningen på Tunaskolan. DO menar att skolan visat på ett aktivt arbete mot diskriminering.

I februari rapporterade Kulturnyheterna om en väggmålning på Tunaskolan i Luleå som anmäldes för sexism av en kvinnlig elev. Skolledningen och rektorn stod bakom målningen men efter stor uppmärksamhet i medier och kraftig kritik i sociala medier bestämde sig skolan för att måla över den.

DO valde att gå vidare med anmälningen och utföra en enskild granskning av skolan, men nu läggs ärendet ner.

– Vår bedömning var att det här var en särskild angelägenhet som behövdes granskas, men att vi inte skulle driva det vidare i domstol, säger Gustav Staaf på DO som är handledare för ärendet.

Tar inte ställning om diskriminering

Beslutet innebär att DO inte tar ställning till om diskriminering har skett utan endast att skolans likabehandlingsplan behövde ses över.

– Den enskilda eleven kan fortfarande ta fallet till domstol om hon känner sig diskriminerad men vi kommer inte att göra det utan anser att det här räcker, säger Gustav Staaf.

Efter händelsen med väggmålningen satte Tunaskolan upp en ny likabehandlingsplan som enligt DO uppfyller kraven i diskrimineringslagen. DO ställde även ett antal frågor till utbildningsanordnaren som också låg till underlag för beslutet.

– När vi väljer att göra en sådan här granskning tittar vi inte på tidigare situationer utan på den nya likabehandlingsplanen och de aktiva åtgärderna som skolan planerar ta, och de ansåg vi uppfyllde kraven, säger Gustav Staaf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Toamålningsbråket i Luleå

Mer i ämnet