Priserna på järnmalm är på väg mot nya rekordnivåer. Varför? Råvaruförvaltaren Torbjörn Iwarson förklarar i videon ovan. Foto: TT

Järnmalmspriserna närmar sig nya rekordnivåer

Publicerad

Priserna på järnmalm har stigit i en jämn takt under pandemiåret 2020 och börjar nu närma sig nya rekordnivåer. Råvaruförvaltaren Torbjörn Iwarson tror att prisökningen kommer att vara bestående under lång tid.

På platser där gruvorna betyder mycket för den lokala ekonomin har priset på järnmalm stor betydelse.

När boomen i Kina var i sitt mest intensiva skede 2011 var priset på järnmalmskoncentrat som mest uppe i 187 dollar per ton. Det förde med sig nya satsningar av olika slag, höga löner och bonusar till anställda och en lokal högkonjunktur i Malmfälten.

Priset går upp och ner

Ett par år senare började priset rasa kraftigt och var i januari 2016 nere på dryga 35 dollar per ton. Det gav omedelbara i effekter i form av sparprogram och minskning av personalstyrkan i LKAB.

Därefter följde flera år av ganska stabila priser på runt 70 dollar per ton, men Under andra halvan av 2020 har man sett en ny uppgång som har dragit iväg ordentligt efter nyår.

Så mycket har priset stigit senaste åren. Foto: SVT Grafik

Rekordhögt pris

Den 7 januari var dagspriset 167 dollar per ton, vilket är den högsta noteringen sedan rekordåren för tio år sedan.

Frågan är hur det kommer sig att priset har nått sådana höjder samtidigt som coronapandemin har fått ekonomier att hacka och arbetslöshet att stiga runtom i världen?

En annan fråga är om det är en bestående ökning eller om priserna kommer att falla tillbaka till mer normala nivåer?

Torbjörn Iwarson, råvaruförvaltare vid Skandia, tror på det förstnämnda. I klippet ovan förklarar han varför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.