Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Har det någon betydelse var järnvägsstationen är placerad? Hör Oscar Fröid, universitetslektor i järnvägssystem, svarar i klippet. Foto: Hans Sternlund/SVT

Järnvägsexpert: Flera fördelar med station i centrum av Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

I juni 2021 ska Trafikverket bestämma var Kirunas nya järnvägsstation ska placeras. Forskning visar att det finns större utvecklingsmöjligheter för en stad med en centrumnära järnvägsstation.

Utredningen av en ny station är en del av stadsflytten i Kiruna som i sin tur orsakas av gruvans utbredning.

Det finns tre varianter som utreds:

  1. Behålla dagens station som ligger två kilometer från dagens centrum och fem kilometer från den nya stadskärnan som håller på att byggas.
  2. Bygga en perifert placerad station, norr eller söder om Kiruna efter befintlig järnväg. Det ger dålig tillgänglighet men kostar mindre att bygga.
  3. Bygga en station som ligger nära i eller i direkt anslutning till centrum. Det är det dyraste alternativet som innebär att man måste bygga omkring sju kilometer ny järnväg, ta ny mark i anspråk och orsaka olägenheter för renskötseln.

Har det någon betydelse var stationen är placeras? Järnvägsexperten Oscar Fröid, som har gjort studier kring andra städers placeringar av järnvägsstationer, svarar i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet