Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fredrik Björkenwall, tf presschef LKAB, anser att gruvbolaget redan finansierat en järnvägsstation i Kiruna centrum. Trafikverket tycker annorlunda. Foto: Hans Sternlund/SVT

LKAB anser att de redan betalat för en ny station i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

LKAB avser bara att betala för utredningen av en ny järnvägsstation i Kiruna. Det framgår av en skrivelse till Trafikverket.

Det statligt ägda bolaget och den statliga myndigheten har olika syn på finansieringen av en ny stationslösning i Kiruna.

Trafikverket anser att det är LKAB:s gruvbrytning som har gjort att den gamla järnvägen och den gamla stationen inte kan användas och att dagens station två kilometer norr om dagens centrum är att betrakta som tillfällig.

Gruvbolaget: fullföljt våra åtaganden

LKAB skriver i det pågående samrådet ett yttrande där man anser att LKAB redan har fullföljt sina åtaganden.

”Det som nu återstår för LKAB att betala är den nu pågående utredningen gällande lokalisering av ny järnvägsstation, under förutsättning att omfattningen av utredningen ligger inom rimliga gränser. Utöver lokaliseringsutredningen finansierar LKAB utredningen samt de åtgärder som krävs för en permanent stationslösning. Detta då den nuvarande stationslösningen är tillfällig.”, skriver bolaget.

I klippet hör ni Trafikverket samt LKAB:s representant om en tänkbar öppning om finansieringen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet