En järv har fångats på ett otillåtet sätt och en man i Norrbotten är misstänkt för grovt jaktbrott. Foto: Jonas Ekströmer, TT

Misstänkt grovt jaktbrott i Norrbotten – järv fick gnaga av sig benet i otillåten fälla

Publicerad

En man i Norrbotten är misstänkt för grovt jaktbrott efter att en järv fångats på ett otillåtet sätt. Enligt uppgifter till Norr Media ska järven ha fångats med en sax och sedan gnagt av sig benet för att komma loss.

– Det jag kan bekräfta är att det finns en misstänkt och det pågår en utredning om grovt jaktbrott. Men det är alldeles för tidigt att i nuläget berätta några detaljer om händelsen, säger kammaråklagare Lars Magnusson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål och hänvisar till förundersökningssekretessen när SVT når honom.

Polisen: Det är så djur gör

Det misstänkta brottet upptäcktes i april och enligt en källa till Norr Media  så ska en järv ha fastnat i en sax och gnagt av sig benet för att ta sig loss.

– Det är precis det som händer om ett vilt djur fastnar i en sax. Kan den inte ta sig lös så försöker den gnaga av sig benet som sitter fast, säger Git Hägglund, miljöbrottsutredare vid polisen, till SVT.

Enligt uppgifter till Norr Media ska två saxar och en slags åteltunna som försetts med spikar tagits i beslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Norrbotten
Mer Nyheter