Jätteballongen har landat

Publicerad

Det är platsen där jätteballongen PoGOLite klockan 01.20 inatt avslutade sin flygning efter två veckors flygtur.

Ballongen och de vetenskapliga instrumenten togs ner i lämpligt område nära Jenisejviken vid Norra ishavet. I nästa vecka kommer personal från Esrange till Ryssland för att montera ner och transportera hem forskningsinstrumenten till Sverige. Det skriver Rymdstyrelsen på sin hemsida.

Ballongen har flugit från Esrange utanför Kiruna över fjällen och fortsatt i västlig riktning utöver Atlanten, över Grönland, norra Kanada, Alaska och in över Ryssland. Förhoppningen var att ballongen skulle komma tillbaka till Norden. Men vindarna spelade ett spratt och ballongen skulle ha missat Norden och istället gått ut över öppet hav i riktning Grönland. Därför beslöt projektledningen att istället ta ner ballongen på säker mark i norra Ryssland.

PoGoLite är ett ballongburet teleskop som samlar fakta kring neutronstjärnor och den strålning de avger. Strålningen behöver mätas på en nivå där jordens atmosfär inte stör, man måste därför lyfta teleskopet till cirka 40 kilometers höjd för att kunna göra mätningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer