Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stora mängder vatten har runnit in i kulverten på Sunderby sjukhus. Hör divisionschefen Jonas Thörnqvist berätta mer om händelsen. Foto: Region Norrbotten, Anders Hjertström/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Jätteläcka på Sunderby sjukhus – vattenpumparna stannade

Uppdaterad
Publicerad

Uppskattningsvis 1,6 miljoner liter vatten har läckt ut på Sunderby sjukhus utanför Luleå under söndagskvällen. Orsaken ska vara att vattenpumparna lagt av och en plugg i ett rör lossnat.

– Det handlar om enorma mängder vatten, säger divisionschef Jonas Thörnqvist.

När larmet gick på söndagkvällen började man undersöka vad som hänt.

– Vår personal på plats upptäckte att det var väldigt mycket vatten i en kulvert på plan ett, två våningar under entréplanet, säger Jonas Thörnqvist.

Larmet kom strax före klockan 22 och regionens fastighetsjour och räddningstjänsten har tillsammans under natten jobbat med att pumpa bort vattnet som successivt har sjunkit undan.

Vattnet över två meter

– Till en början var vattenivån över två meter i en hundra meter lång kulvert, berättar Kristin Jonsson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Regionens krisledningsledningsstab har varit i gång under natten och arbetar vidare under måndagen.

– Fortfarande är det mycket vatten kvar. Vattennivån är i nuläget drygt en meter, men sjunker stadigt undan, säger Jonas Thörnqvist till SVT på måndag morgon.

Patienter påverkas inte

Hur påverkar vattenläckan vården?

– Trots att det är stora mängder vatten som läckt ut är vår bedömning är att varken patienter eller personal  kommer att påverkas. Sjukhuset kommer att fungera som vanligt, säger Jonas Thörnqvist.

Vatten utifrån

Varför har det uppstått en så stor läcka på sjukhuset?

–  Det vi  vet nu är att det är vatten utifrån som har trängt in, dagvatten, grundvatten, och att pumparna inte har gått som de ska, säger Jonas Thörnqvist.

Händelsen utreds nu och man ska bland annat undersöka hur läckan har kunnat bli så omfattande innan den upptäcktes.

* I en tidigare version av artikeln framgick det att rörde sig om 16 miljoner liter. Den uppgiften var felaktig och det handlar om 1,6 miljoner liter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer