Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stora mängder vatten har runnit in i kulverten på Sunderby sjukhus. Hör divisionschefen Jonas Thörnqvist berätta mer om händelsen. Foto: Region Norrbotten, Anders Hjertström/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Översvämmade Sunderby sjukhus –330 kubikmeter vatten pumpas ut i timmen

Publicerad

330 kubikmeter i timmen. Så stora vattenmängder pumpas ut från kulverten på Sunderby sjukhus. Nu meddelar Region Norrbotten att situationen är stabil men arbetet väntas pågå fram till imorgon.

– Det finns ingen känslig utrustning i den del som vattenfyllts, så allt på sjukhuset fungerar som vanligt, säger regionens Mikael Vänstedt i ett pressutskick.

Efter att pumpar varit igång hela natten är stora delar av vattenmängderna i källaren på Sunderby sjukhus borta. Översvämningen påverkar inte driften av sjukhuset eller Region Norrbottens möjligheter att bedriva sjukvård.

– Det finns ingen känslig utrustning i den del som vattenfyllts, så allt på sjukhuset fungerar som vanligt, säger Mikael Vänstedt, verksamhetschef för fastigheter inom Region Norrbotten.

Orsaken till översvämningen är att det pumpsystem som ska se till att dagvatten inte tränger in i källaren har stannat. Nu styrs pumpen manuellt och är igång igen.

Väntas vara tömt under tisdagen

330 kubikmeter vatten pumpas ut varje timme och bedömningen är att allt vatten kommer att vara borta tisdag förmiddag. 

– Just nu vet vi bara att pumpen inte har fungerat som den ska. Nästa steg blir att tillsammans med Luleå kommun, som ansvarar för driften av pumphuset, att ta reda på exakt vad det är som har gått fel och vilka åtgärder vi måste vidta för att det inte ska kunna hända igen, säger Mikael Vänstedt.

I nuläget vill regionen inte spekulera i vilka kostnader som översvämningen har fört med sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer