JK försvarar urfolksuttalande

Publicerad

Statens ombud i den så kallade Girjasrättegången har fått utstå hård kritik efter ett uttalande som har tolkats som att han ifrågasätter samernas status som urfolk. Nu försvaras han av justitiekanslern.

Det var förra veckan som det hettade till i det pågående målet om om rätten till jakt och fiske inom samebyns Girjas område. Det är framför allt ett uttalande från statens ombud Hans Forssell som har rört upp känslorna.

Under sin sakframställan sade han bland annat:

”Statens inställning är också att samebyns påstående om att samerna är ett ursprungsfolk saknar betydelse i målet. Sverige har inte några internationella förpliktelser att erkänna särskilda rättigheter till samerna vare sig dessa anses vara ett urfolk eller inte.”

Kritiseras av forskare

Det tolkades som att han ifrågasätter samernas urfolksstatus. Bland annat har 59 forskare skrivit en debattartikel i Dagens nyheter.  Forskarna anser att statens språkbruk i rättegången skulle kunna vara hämtat från rasbiologins tid.

Även ledamöter i Sametinget och företrädare för samiska organisationer har protesterat.

Samerådets ordförande Aile Javo säger.

– Vi kan inte leva i en sådan osäkerhet och därför kräver vi nu att regeringen ger en förklaring till om det verkligen är statens syn när det gäller samerna om vi är ett urfolk och att vi har rätt till mänskliga rättigheter som alla andra.

Hans Forssell har konsekvent vägrat uttala sig utanför rättssalen. Men justitiekanslern Ann Skarhed försvarar och förklarar uttalandet så här.

– Det staten vill säga är att med det här med urfolk följer inte automatiskt den rättigheter som samebyn gör gällande i det här målet. Men det finns ingen som ifrågasätter att samerna är ett urfolk. Men i målet är inte det frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet