Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter en inspektion i början av året riktades skarp kritik mot rättspsykiatrin i Öjebyn. Hör tillförordnad verksamhetschef Jenny Marklund om kritiken. Foto: Filip Öhman/SVT

JO-kritik mot rättspsykiatrin i Öjebyn: ”Mer förvaring än vård”

Uppdaterad
Publicerad

JO riktar massiv kritik mot rättspsykiatrin i Öjebyn. Flera problemområden pekas ut, bland annat saknade en patient som vårdats i flera decennier en konkret vårdplan.

Det var i början av året som JO (Justitieombudsmannen) granskade rättspsykiatrin i Öjebyn. I inspektionen lyftes ett flertal punkter upp som problematiska.

Den minst överraskande kritiken handlar om själva lokalerna, som redan tidigare konstaterats vara undermåliga. Intagningsavdelningens utformning, interiör och bristande ljusinsläpp kritiserades och chefs-JO Erik Nymansson, ifrågasatte huruvida rättspsykiatrisk vård bör bedrivas där.

Mer förvaring mer än vård

Under inspektionen uppgav flera i personalen att den låga bemanningen får till följd att det är svårt att hinna ge patienterna någon annan behandling än medicin och flera patienter uttryckte att ”vården vid kliniken mer är att likna vid förvaring”.

Här lyftes den bristande tillgången till arbetsterapin, som varit nästintill obefintlig under den tidiga våren och de dåliga förutsättningarna för daglig motion utomhus för patienter under vintern fram som särskilt problematiska.

– Arbetsterapin har varit öppen och bokningsbar för patienter, men vi hade inte de öppna grupperna som vi brukar ha och de har vi öppnat igen nu, säger Jenny Marklund, tf verksamhetschef vid rättspsykiatrin i Öjebyn.

”Behöver omedelbart vidta åtgärder”

Den skarpaste kritiken riktas dock mot en bristfälligt utformad vårdplan för en patient som varit inskriven i flera decennier. JO skriver att vårdplanen påvisar ”en uppgivenhet beträffande patientens möjligheter till återanpassning till samhället”.

Inspektionen påpekar också bristande tillgång till läkare i samband med tvångsåtgärder. Vid minst ett tillfälle har det inte kommit någon läkare till kliniken trots att personal på plats kontaktat jouren.

Chefs-JO Erik Nymansson skriver: ”Regionen behöver omedelbart vidta de åtgärder som krävs för att upprätthålla patientsäkerheten i samband med fastspänning i bälte.”

I klippet hör du tillförordnad verksamhetschef Jenny Marklund om kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.