• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en återvinningscentral i västra Malmö. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Jobb bort när försvaret sparar i Boden

Uppdaterad
Publicerad

Ett trettiotal anställda kan förlora jobbet när försvaret ska spara. Neddragningarna drabbar försvarets lönekontor i Boden.

Det svenska försvaret ska spara 500 miljoner kronor i personalkostnader. När nu ett nytt lönesystem införs blir ett trettiotal anställda övertaliga. Det här kritiseras av facken.

”Borde agera”

– Allt behöver inte centraliseras till Stockholm bara för att tekniken utvecklas, säger Marie Nilsson-Lundberg ordförande Försvarsförbundet förening 99 som tycker att lokala politiker borde agera.

– Jag tycker att de gör för lite. Jag har kunskapen och kan leverera fakta men nu måste frågorna lyftas lokalt och regionalt. Vi behöver det stödet för att överleva, säger hon.

– Man har alltid gjort för lite. Har man inte räddat jobben så har man gjort för lite. Det säger Torbjörn Lidberg (S) kommunalråd i Boden, som svar på kritiken.

– Två gånger tidigare har vi fått politiken att ta tillbaka beslutet från försvaret och det är målsättningen nu. Jag vet att facken har fått en tid med försvarsministern och jag har meddelat dom att jag ställer gärna upp om dom vill det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer