Johnny Widéns hjärta har slutat göra dubbelslag sedan han började vintersimma

Uppdaterad
Publicerad

Johnny Widéns hjärta har slutat göra dubbelslag sedan han började simma i riktigt kallt vatten. Varje dag röjer han is i Gäddviksströmmen i Luleå för att få sig sin dagliga simtur.

– Folk som passerar här frågar oss varför i hela friden vi gör detta, och vi har börjat svara: ”för att vi kan” säger Johnny Widén och skrattar.

Han simmar aldrig ensam utan har med sig sin simmarkompis Kathy, och ibland någon mer. De gör en brasa att värma händerna på efteråt och ställer fram en termos med blåbärssoppa. Men allra först röjer de bort is.

Problem med oroligt hjärta

Johnny Widén har tidigare haft problem med ett lite oroligt hjärta, något som försvunnit nu.

– Hjärtat har hoppat över vissa slag och sen har det bankat ikapp. Och det har varit lite oroligt.

Han har blivit undersökt, men läkarna har inte hittat något.

– Men nu efter att vi hållit på med det här så har både dubbelslag och överhoppade slag försvunnit, säger Johnny Widén.

Och det sägs ju att blodgenomströmningen mår gott av det här.

Tränar inför mästerskap

Gäddviksströmmen bildar ett litet lugnare bakvatten på ett ställe och Johnny Widén går med vadarstövlar och ishacka eller snöskovel för att skicka ut isen i strömmen.

De tränar till Skandinaviska mästerskapen i vintersim som hålls i Skellefteå d 15 februari. Det här handlar alltså inte om något snabbdopp. Utan om simning. Se filmen här ovanför på när de simmar.

– Jag har försökt få med mig fler, men de flesta tycker vi är galna.

för dig som vill läsa på djupet om kallvattenssimning:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.