• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en bilskrot i Boländerna, Uppsala län. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Det omdiskuterade och planerade Vattenfallshuset i Jokkmokk. Foto: MAF Arkitektkontor

Vattenfallshuset i Jokkmokk läggs på is i minst ett år

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen byggstart för det nya vattenfallshuset i sommar – det omdiskuterade projektet skjuts upp minst ett år.

– Jag hoppas att bygget blir av i en bra form, säger gruppledare Roland Boman (FJK).

Upplägget är att Jokkmokks kommun bekostar och bygger ett nytt kontorshus för Vattenfall för 93 miljoner kronor och kraftbolaget ska sedan hyra det och på sikt betala tillbaka mångmiljonbeloppet.

Förslaget på avtalstid är högst arton år.

Skjuts upp – igen

Oppositionen tycker att kommunen tar en för hög risk och menar att Vattenfall borde betala huset på tio år.

I måndags behandlade fullmäktige frågan igen i samband med årets investeringsbudget och voteringen slutade med 12 röster mot elva för oppositionens krav att skjuta på projektet till 2022, som Norr Media var först att berätta om.

Det var en missräkning för socialdemokraterna och vänsterpartiet som ville börja bygga till sommaren.

”Lyssnar inte på oppositionen”

– År 2022 så kan vi få in projektet i investeringsbudgeten och jag hoppas att bygget blir av i en bra form. Det går inte så fort för kommunledningen i Jokkmokk, men så blir det inte så bra heller.

– Gubbarna som styr har inte lyssnat på oppositionen en enda gång, så varför skulle det göra det nu. Bygget kan komma igång  2022 om det är färdigprojekterat och finansierat, men i praktiken blir det väl mitt i sommaren, om det nu blir så, säger Framtid i Jokkmokks gruppledare Roland Boman.

”Upphandlingen påverkas”

Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) skriver till SVT Nyheter Norrbotten att han vill vara saklig och informativ och inte syssla med påhopp.

”Den gemensamma projektgruppen för kontorshuset Polstjärnan har lämnat avtalsförslag till Vattenfall i enlighet med kommunfullmäktiges beslut. Båda parterna beklagar att projekttiden har varit längre än beräknat. Tyvärr medför det här naturligtvis att starten för byggupphandlingen kan påverkas”, skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer