Jokkmokks kommunchef Monika Lundkvist att advokatkostnaden var oundviklig då de själva saknar juridisk kompetens. Foto: Micke Nyberg/SVT

Jokkmokks kommun köpte advokattjänster för kvarts miljon – i hemlighet

Publicerad

Jokkmokks kommunledning har köpt advokattjänster för att förhandla om det krympta Vattenfallshuset för nästan 250 000 kronor – utan att informera kommunstyrelsen.

Under 2019 och 2020 har kommunledningen köpt tjänster av advokatbyrån Kaiding som förhandlat med Vattenfall om det omdiskuterade bygget där lokalytorna minskats med tio procent efter fullmäktiges beslut för snart två år sedan.

Advokaterna har bland annat justerat hyresblanketten och tagit fram ett nytt avtalspaket.

Saknar egen juridisk kompetens

Kostnaden på nästan 250 000 kronor har aldrig tagits upp i kommunstyrelsen, utan det är en liten krets inom kommunledningen som känt till tjänsteköpet som nu skapar starka känslor inom oppositionen.

Men kommunchefen Monika Lundkvist står på sig:

– Avtalet om Vattenfallshuset är väldigt viktigt för Jokkmokks kommun. Byggkostnaden är 93 miljoner kronor och hyrestiden 18 år så vi måste vara riktigt säkra på att det är hållbart. Vi har ingen egen juridisk kompetens och då måste vi ta den här kostnaden, säger hon.

Hoppas huset ger ringar på vattnet

Enligt kommunchefen ska delar av advokatkostnaderna rymmas inom budgeten för Vattenfallshuset och alltså betalas under hyrestiden på arton år.

– Det finns ju väldigt många åsikter om Vattenfallshuset och det får man ju respektera, men vi tror att det ska bli ett väldigt fint hus och förhoppningsvis etablerar Vattenfall fler tjänster i Jokkmokk tack vare det. Det är ju ett av syftena med satsningen, säger Monika Lundkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.