Jokkmokk vill förändra bilden av att det är omanligt att plugga

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora skillnader på utbildningsnivå när det gäller män och kvinnor i Sverige. I dag har 48 procent av kvinnorna och bara 27 procent av männen i arbetsför ålder en eftergymnasial utbildning. Jokkmokks kommun utmärker sig med den största skillnaden på utbildningsnivå i hela landet.

I Jokkmokk har 43 procent av kvinnorna en eftergymnasial utbildning men bara 20 procent av männen. Genom att så många kvinnor valt att läsa vidare blir skillnaden mellan könen ovanligt stor.

– Det här har vi vetat länge, säger Mattias Palo som är förstelärare på högstadieskolan i Jokkmokk.

Val 2018 – #dinröst

– Tjejerna flyttar för att plugga och killarna stannar kvar och jobbar. Det är klart att det kan bli ett problem om kommunens unga kvinnor flyttar och männen stannar kvar.

Genus och motivation

Kommunen har utbildat sina lärare från förskolan och uppåt både i genuspedagogik och just nu pågår ett projekt som handlar om att öka studiemotivation. Men det är svårt att bryta invanda mönster.

– Ungdomar har ju lätt att agera som grupp. Och har man en pappa som jobbat åt Vattenfall då är det lätt att välja sådant man känner till, säger Mattias Palo apropå att skillnaden trots kommunens ansträngningar är störst i Sverige.

Kort utbildning – ändå hög lön

Rent ekonomiskt är det ingen dålig affär killarna som väljar att gå direkt till jobb, gör. Både jobben inom kommunens stora arbetsgivare Vattenfall och gruvjobben i Malmfälten är ofta mer välbetalda än vad små kommuner kan betala lärare, socionomer och andra med högskoleutbildning.

Men det finns andra skäl till att försöka bredda bilden av vad män kan jobba med menar Mattias Palo.

– Händer det något med arbetsmarknaden här då kan det bli svårt för de här männen att bo kvar. Har man en utbildning har man fler ben att stå på, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet