Fastigheten som inhyser Jokkmokks-Jokkes museum kan komma att kallställas eller säljas enligt kommunalrådet Robert Bernhardsson (S). Foto: Jimmy Bäckström/SVT.

Jokkmokks-Jokkes museum hotas av nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokks kommun har fattat ett inriktningsbeslut som innebär att fjorton lokaler hotas av kallställning, nedläggning och försäljning – om inte byaföreningarna står för full kostnadstäckning. En av de lokalerna är Jokkmokks-Jokkes museum i Porsi.

Just nu besöker tjänstemän och politiker de berörda byarna för att få synpunkter på inriktningsbeslutet att det krävs full kostnadstäckning för att i framtiden få hyra kommunens lokaler.

Om byaföreningen inte klarar av att betala det som krävs så kan det bli kallställning, nedläggning och försäljning.

”En stor sorg”

Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S), menar att sparprogrammet behövs eftersom kommunen ska gå från ett minus på 16,5 miljoner kronor 2019 till plus 3,5 miljoner kronor 2021, enligt fullmäktiges beslut.

– Det är ingenting att hymla om. Vi behöver minska lokalytor och uppvärmningskostnader. Vi behöver samordna de lokaler vi har, försöka avyttra en del lokaler och få kostnadstäckning på annat. Det kommer naturligtvis att påverka respektive förening och by. Det är en stor sorg i det här arbetet.

Kallställer eller säljer

Ett av förslagen kan leda till att Jokkmokks-Jokkes museum i Porsi läggs ned?   

– Ja, vi för samtal med föreningen om en lösning som minskar kommunens kostnader för bland annat el, eller så kommer vi att kallställa eller sälja fastigheten. Avtalet ska omförhandlas och vara kostnadsneutralt inom tre år. Det är så förslaget ser ut och beslutet om lokalerna ska fattas om en dryg månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.