Hembygdsgården är så viktig att det skulle ta död på byn om den försvann, säger Birgit Isaksson, ordförande i Murjeks hembygdsförening. Hör mer i videon ovan. Foto: SVT

Bybornas samlingsplats kan försvinna: ”Det är hjärtat i byn”

Uppdaterad
Publicerad

Hembygdsgården, bastun och tvättstugan i Murjek hotas av kallställning och nedläggning eftersom de ideella krafterna inte har råd med en halv kostnadstäckning som kommunen kräver.

Den kommunala notan för verksamheten i Murjek är cirka 330 000 kronor per år och nu kräver kommunen en halv kostnadstäckning inom tre år.

Murjeks föreningar ska alltså betala 165 000 kronor per år för att få fortsätta att driva den ideella verksamheten med bland annat dagliga luncher för pensionärer och vandrarhem.

”Tar död på byn ”

– Det kommer vi inte att klara av och därför har kommunen i en medborgardialog sagt att de kommer att kallställa lokalerna i byn. Det vore en katastrof. Byborna tycker inte alls om det här, säger Birgit Isaksson, ordförande i Murjeks hembygdsförening.

I videon ovan berättar Birgit Isaksson hur viktiga samlingsplatserna egentligen är för de äldre i byn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.