Jokkmokks marknad planeras att hållas trots den ökade smittspridningen av covid-19. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jokkmokks marknad kan covidanpassas med enbart aktiviteter utomhus

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokks vintermarknad kan komma att bara arrangeras utomhus med ett 20-tal trängselvärdar på grund av smittospridningen av covid-19.

– I dagsläget var vi inga planer på att ställa in, säger marknadsgeneralen Birgitta Nilsson.

Om en knapp månad ska den 417:e vintermarknaden i Jokkmokk genomföras, men det traditionstyngda arrangemanget hotas av den snabba smittspridningen av covid-19 i länet och landet.

Just nu hänger det på om det blir nya och omfattande restriktioner från folkhälsomyndighetens och regeringens sida.

Ett 20-tal trängselvärdar

Marknadsgeneralen Birgitta Nilsson säger till SVT att hon jobbar vidare för att marknaden ska bli, men menar att den kanske kommer att covidanpassas.

– Än så länge är det sagt att vi ska ha en marknad. När det gäller utomhusaktiviteter så finns det inga andra restriktioner än att hålla avstånd till varandra. Så vi kommer att ha speciella trängselvärdar och vi uppmanar folk att besöka marknaden under tidig förmiddag eller sen eftermiddag då det ofta är färre besökare, säger hon.

Det planeras för ett 20-tal trängselvärdar som ska ha likadana kläder på sig och cirkulera på marknadsområdet.

– Det ska finnas en trängselvärd i varenda korsning och gata. De ska uppmana folk att hålla avstånden om det ser ut att bli för trångt, men det får inte bli för många av dem så att de själva skapar trängsel, säger Birgitta Nilsson.

”Vi har ingen Plan B”

Det är en annan sak med de planerade inomhusaktiviteterna och där det handlar om olika besökstak om det handlar om musieverksamhet eller en handelsplats.

– Där är det olika arrangörer som får bestämma hur de vill göra och vi ska ha ett möte med dem i nästa vecka, säger Birgitta Nilsson.

Marknadsfolket ska inom kort ta kontakt med smittskyddsläkaren Anders Nystedt för att diskutera situationen – för och emot.

– Men vi har inte en Plan B, det kan jag inte säga, säger Birgitta Nilsson.

Risker med ”inomhusflåsandet”

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt ser risker med att genomföra Jokkmokks marknad som det är planerat.

– Utomhusdelen är jag inte särskilt bekymrad över, men inomhusflåsandet. Jag har kommunicerat med marknadsfolket på kommunen, men det var under lyckligare dagar i december, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.