Josefine Steenari och hennes pojkvän Andrew Hall nådde Kebnekaises topp. Här tillsammans med Josefins assistent Sanna Dabolins. Foto: Team Josefine SteenariVisa alla (3)
Visa alla (3)

Josefine nådde sitt mål – toppen på Kebnekaise

Publicerad

Josefine Steenari, 24 år, har i helgen lyckats med sin målsättning att bestiga Kebnekaise. Det som gör det till en speciell prestation är att Josefin är rullstolsburen efter en skada från födseln.

– Det gick superbra, säger Sanna Dabolins, assistent till Josefine Steenari, som bor i Göteborg.

Det var med hjälp av två assistenter och sex bärare som Josefin Steenari gav sig på utmaningen att bestiga Kebnekaise.

Tog några timmar

På torsdagen var hon och hennes team på plats i Nikkaluokta. Därifrån vandrade hennes bärare till Kebnekaise fjällstation medan Josefine Steenari flög helikopter. Sedan flög hon vidare till Kebnekaises nedre fjällstuga för att under lördagen bäras upp till toppen.

– Vi var lite oroliga för vädret men det klarnade upp på eftermiddagen, berättar Sanna Dabolins.

Teamet började gå upp mot toppen vid 13.30 och nådde målet ungefär 16.15.

Tyckte det var magiskt

– Bäranordningen fungerade bra. Det var tungt sista biten men med riktigt bra samarbete lyckades vi nå hela vägen, säger Sanna Dabolin.

Hon berättar att en av guiderna bestämde sig för att även bära Josefines pojkvän Andrew Hall upp till toppen, så att han fick dela upplevelsen med sin fästmö.

– Josefine tyckte det var magiskt, säger Sanna Dabolins.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer