Yrkesfiskare på Junkön kommer att jaga säl när det nu blir tillåtet. Foto: SVT

Junköfiskare ska jaga gråsäl

Uppdaterad
Publicerad

Junköfiskaren Lars Öqvist är en av de som kommer att delta i licensjakten på gråsäl. – Det här är ett steg i rätt riktning.

Yrkesfiskarna på Junkön i Luleå skärgård har haft mycket kontakt med sälar under många år och de tycker att antalet bara ökar, och att myndigheterna inte velat agera förrän nu. Fiskarna kommer därför att jaga säl för att försöka freda fisket och fiskeredskapen från skador när Naturvårdsverket nu tillåter licensjakt.

”Onödigt att föda sälar”

– Licensjakt är ett bra beslut, men det måste kompletteras med någon typ av ersättning för att få folk att jaga, som finnarna har gjort. Som det är nu får man ju inte sälja någonting från sälen heller, inte köttet och inte skinnet, säger Lars Öqvist.

Han tror att den officiella uppskattningen av antalet sälar är tilltagen i underkant och att djuren länge ansetts hotade som art.

– Det är därför vi har det som vi har det just nu. Både yrkesfisket och fritidsfisket drabbas eftersom sälarna äter mycket öring och lax. Det här är ett stort problem. Speciellt i dagens läge när vi ska bli mer självförsörjande på mat så tycker man att det är onödigt att föda en massa sälar.

Tycker du att sälstammen ska minskas genom jakt?

– Ja, det tycker jag verkligen. Jag vill inte ta bort alla sälar, men de är alldeles för många idag och vi har haft de här problemen sedan början av 1980-talet, men myndigheterna har inte velat lyssna på oss, säger Lars Öqvist, yrkesfiskare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.