Foto: TT

Historiskt beslut – första licensjakten på gråsäl

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har Naturvårdsverket beslutat om licensjakt på gråsäl i län som har kust mot Östersjön. – Vi vill bromsa tillväxten, säger vilthandläggare Nils Mårtensson.

Naturvårdsverket motiverar det historiska beslutet med att skadorna på fisket och fiskeredskapen ökar och har gjort under lång tid.

Från den 20 april i år till den 31 januari 2021 får 2 000 gråsälar fällas i samtliga län som har en kust mot Östersjön. Dessutom blir det skyddsjakt på 900 knubbsälar och 400 vikare.

”Bromsar tillväxten”

Enligt Nils Mårtensson, vilthandläggare på Naturvårdsverket, finns det mellan 47 500 och 63 000 gråsälar i Östersjön.

– Så egentligen handlar licensjakten om att bromsa tillväxten av gråsäl. Det hotar inte arten på något sätt. Vi får se hur det blir och vilket intresse det finns bland jägarna. Utifrån hur många gråsälar det finns kan fler fällas under nästa år, säger han.

Ett problem är att jägarna får använda sälen för eget bruk, men det finns ett EU-förbud mot vidareförsäljning av sälprodukter.

– Vi i Sverige anser att man ska få göra vad man vill med gråsälen när man väl har fällt den. Speciellt när det handlar om licensjakt. Det är främst jordbruksverket som driver den frågan. Vi får väl se hur det blir.

Svårt motivera jägare att jaga

Länsrådet Johan Antti har längre krävt licensjakt på säl för att freda yrkesfisket.

– Det här följer i princip den ordning som vi har med de stora rovdjuren, att hålla beståndet på en viss nivå. Vi måste börja förvalta sälen som vi gör med de andra rovdjuren och det gäller att bestämma vilken nivå populationen ska ha. Kanske måste antalet gråsälar decimeras, men det får vi diskutera framöver.

Men han betonar att det kan bli svårt att motivera jägarna att jaga gråsäl när reglerna är som de är.

– Vem ids jaga även om licensjakt är tillåtet? Det är inte världens enklaste jobb, det är inte som att sätta sig på ett älgpass, och dessutom har du en produkt du inte kan sälja och man äter inte heller sälkött i dag annat än i mycket begränsad omfattning.

Under licensjaktens första dag fälldes två gråsälar i Östergötland, men ingen i Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.