Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör juristen från gruvorganisationen Svemin argumentera för att Kiruna kommun måste säga ja till gruvbrytning i Vittangi. Foto: SVT Arkiv, SVT

Juristen: Kiruna kommun skyldig att släppa fram grafitgruvan

Publicerad

Kiruna kommun har lagliga skyldigheter att ta fram en detaljplan för grafitbrytning nära Vittangi. Det säger juristen Tobias Kluge från gruvornas branschorganisation Svemin.

På måndag kommer den politiska majoriteten i Kiruna besluta om att avbryta arbetet med en detaljplan för Talgas planerade grafitgruva i Nunasvaara utanför Vittangi.

Den politiska majoriteten med socialdemokrater, vänsterpartister, Samelistan och Feministiskt initiativ har dessutom skrivit en deklaration där man benämner gruvan som ”oönskad”.

Jakten på mineralerna

Det är en formulering som Tobias Kluge vid Svemin reagerar starkt på.

Nunasvaara – ett riksintresse

– EU har ju faktiskt i många sammanhang lyft fram det här projektet som ett viktigt projekt för fordonsindustrin och batteriindustrin i Europa.

Området är ett utpekat riksintresse för värdefulla ämnen eller material. Det innebär enligt Tobias Kluge att Kiruna kommun har skyldigheter enligt plan- och bygglagen.

I klippet berättar han mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet