Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör gruvmotståndaren Hanna Råman om att få Kirunas politiker med sig i kampen mot grafitgruvan. Foto: Hans Sternlund/SVT

Gruvmotståndaren i Vittangi känner luft under vingarna

Publicerad

Hanna Råman har varit en av frontfigurerna för ett lokalt motstånd mot grafitgruvan i Vittangi. Nu har hon den politiska majoriteten i Kiruna kommun på samma linje.

I oktober 2021 kom 120 personer till en manifestation i Vittangi mot gruvplanerna i Nunasvaara. Det fanns en oro för att gruvbrytningen skulle påverka miljön, skogarna, och för Torne älv som rinner genom byn.

Mark- och miljödomstolen delade inte farhågorna utan meddelade ett miljötillstånd för Talga AB för precis ett år sedan.

Jakten på mineralerna

Motståndet har inte tystnat. Gruvmotståndarna har överklagat miljötillståndet och nu har också den politiska ledningen i Kiruna kommun tagit ställning mot gruvan.

– Det är starkt. Det är bra att fler som bryr sig om frågan, fler som bryr sig om rennäringen, fler som bryr sig om naturen och närmiljön. Fler röster behöver höras, säger Hanna Råman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet