Från kvällens presskonferens: Pyromandåd

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagskvällen har Lulebo tillsammans med polisen och räddningstjänsten hållit en presskonferens om veckans två anlagda bränder i studentboendet på Porsön. På presskonferensen deltog också representanter från teknologkåren.

Lulebos vd Anders Sandberg öppnade kvällens presskonferens. Polisen vill inte säga så mycket om bränderna annat än att de är anlagda – något man kunnat konstatera med hjälp av fynd på brandplatserna.

Nu jobbar polisen med att få fast den skyldige eller skyldiga och de vädjar om att de som har information om något som går att koppla till bränderna hör av sig

Brand på studentboende i Luleå

Enligt polisen är de båda bränderna i tvättstugorna anlagda på liknande sätt.

Studenterna har nu fått flytta tillbaka och man gör allt från Luleåbos sida för att förhindra att det inträffade upprepas. Man har bland annat tagit bort alla koder till ytterdörrar och de boende får istället ta sig in med hjälp av nycklar.

På frågan varför det inte finns brandvarnare i tvättstugorna säger Sandberg att det idag inte finns det kravet i vanliga hyreshus.

På frågan om det finns något spår att gå på i nuläget säger polisen att så inte är fallet. Inte heller fynden i tvättstugorna kan i nuläget peka åt något håll.

På frågan hur lätt det varit för någon utomstående att komma in i huset blir svaret att alla som kommit över koden till ytterdörren kunnat ta sig in och anlagt bränderna.

Polisen ser nu också över om det finns någon form av kameraövervakning i huset. Anders Sandberg säger att man från Lulebos sida försökt få tillstånd att sätta upp kameror men att man fått nej.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand på studentboende i Luleå

Mer i ämnet