Foto: Privat

Konstnären: ”Ta bort täckelsen från konstverket”

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Eva Zettervall skrattar gott när hon får veta att hennes konstverk ”Älska mig” fortsätter att väcka uppståndelsen trots att det gått tjugo år sedan hon målade kvinnan och den nakna mannen med stånd.

–  Med tanke på hur exponerade både kroppar och sexualitet har blivit sedan dess så måste jag säga att jag blir häpen, säger Eva Zettervall.

När kungparet besökte Kiruna tidigare under veckan så var det någon som gömde tavlan bakom en skärm i Kiruna stadshus. Den omdiskuterade tavlan har dolts för omvärldens ögon tidigare.

”Alla tålde det inte”

När Eva Zettervalls tavla ”Älska mig” hängdes upp första gången – då för tjugo år sedan – vid en utställning i Kiruna stadshus som arrangerades av Kiruna Konstgille, så lät inte åsikterna vänta på sig. Tavlan hade hängts upp på räcket ovanför scenen i stadshusets stora hall.

– Tavlan var så kontroversiell. Jag kommer ihåg att Kirunas starke man på den tiden – Lars Törnman – också var upprörd men att han fick det till att han var det ur ett feministiskt perspektiv, säger Eva Zettervall.

Hennes egen tolkning är en annan:

– Alla tålde väl inte att jag vände på perspektiven och gjorde kvinnan till den aktiva medan mannen var den avklädda, blottande sitt kön. Jag målade en sårbar man som vill bli älskad, säger Eva Zettervall.

Gömdes för celebriteter

Veckolsutet efter det uppmärksammade vernissaget skulle Kirunaspelen ha en stor prisutdelning i stadshuset och i samråd med Kiruna Konstgille beslöts att omplacera tavlan till en mer undanskymd vägg. Veckan efter det  skulle svenska kungen komma på besök i Kiruna tillsammans med Irlands president Mary Robinson och tavlan fick då fortsatt vara kvar på den mindre publika platsen.

–  Sen blev det ett väldigt hallå. Massmedia reagerade på att tavlan censurerades, berättar Eva Zettervall.

Tavlan ansågs försämra arbetsmiljön

Den mediala uppmärksamheten till trots – eller kanske just därför – köpte Kiruna kommun konstverket. En av de väggar som valdes ut för tavlan gick inte an inte då personal  ansåg att åsynen av konstverket kraftigt försämrade deras arbetsmiljö. Ett tag såg det ut som att tavland inte skulle få någon krok att hänga på tills två anställlda i  stadshuset tyckte att den kunde hänga utanför deras dörr.

Är din tanke att provocera?

– Jag tycker om att vänta och vrida på saker och dit hör erotik, könsroller och det som är förbjudet och känsligt, säger Eva Zettervall.

Och till Kiruna kommun har hon en hälsning:

– Ta bort täckelsen från konstverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.