Den omdiskuterade tavlan i Kiruna stadshus hade gömts undan inför kungabesöket.

Kungaparet skyddades från erotisk konst

Publicerad

I onsdags var kungaparet på besök i Kiruna för att ta del av samhällsomvandlingen. Men allt i staden visades inte upp. En undangömd erotisk tavla i stadshuset har blivit en snackis efter det kungliga besöket.

Konsten har varit på tapeten i Kiruna på sistone och inför kungaparets besök i onsdags hade någon tagit sig friheten att skydda kungaparet i form av en undangömd tavla. Vem som har gjort det är fortfarande okänt till och med för Kiruna kommuns egen kultursekreterare Lennart Lantto.

– Jag har ingen aning om vem som kan ha gjort det här, säger han.

Hett samtalsämne

Spekulationerna om vem som har täckt över tavlan har diskuterats både i sociala medier och i kommunhuset. Enligt Lennart Lantto har det rört upp känslor.

– Tavlan har varit det hetaste samtalsämnet i Kiruna under flera dagar. Åsikterna är väldigt delade, men jag tror inte att Kirunaborna är mer negativa än andra till konst. Däremot finns här många konstintresserade, säger Lennart Lantto.

”Jag förstår det verkligen inte”

Det är inte första gången tavlan med det erotiska motivet har gömts undan. Det har även hänt vid andra tillfällen det varit fint besök i stan. Trots det är Lennart Lantto rätt frågande till att tavlan nu blivit så omdiskuterad.

– Jag förstår det verkligen inte. Kungaparet har sett tavlan redan för tjugo år sedan när de var här på besök, säger Lennart Lantto.

Den omdiskuterade tavlan, skapad av Eva Zettervall, har hängt i Kiruna stadshus i årtionden. Tavlan föreställer en kvinna och en naken man med stånd. Eva Zettervall själv är road över att hennes tavla som är målad för 20 år sedan fortsätter att väcka uppståndelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.