Kaj Linna kräver ett skadestånd på 25 miljoner kronor. Foto: TT

Kaj Linna kräver fem miljoner i förskott

Uppdaterad
Publicerad

Den felaktigt morddömde Kaj Linna planerar att begära ett förskott på sitt skadestånd av justitiekansler Anna Skarhed. Linna tänker kräva fem miljoner kronor nu och 25 miljoner totalt, skriver Aftonbladet.

Linna har efter att han släpptes i maj flyttat till den spanska ön El Hierro, där han hyr ett hus tillsammans med sin flickvän. Han uppger sig vara ”luspank”.

LÄS MER: Linna kräver ett skadestånd på 25 miljoner

Kalamarksmordet

– Jag begär fem miljoner och det kommer jag ju att få. Då behöver jag inte gå runt och trampa vatten under den här perioden. Vi kan väl vara överens om att vid en snabb överblick så kommer det ju lätt att överstiga tio miljoner, så hälften av det ska inte vara några problem, säger han till tidningen.

Linna satt fängslad för mord och grovt rån i nästan tretton år. På torsdagen vann den frikännande domen laga kraft.

LÄS MER: Kaj Linna frias efter 13 år i fängelse

Det högsta skadestånd som staten hittills betalat ut gick till en 67-årig man som i nio år hade suttit felaktigt fängslad för att ha våldtagit och torterat sin dotter. Rekordskadeståndet landade på 12,6 miljoner kronor. Juridiska experter som Mårten Schultz och Leif GW Persson har tidigare spått att Linnas skadestånd kommer att slå rekordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalamarksmordet

Mer i ämnet