Utredaren Jan Olsson, pensionerad kriminalkommisarie, är övertygad om att Kaj Linna är oskyldig.

Pensionerad polis hävdar Linnas oskuld

Uppdaterad
Publicerad

I dag hördes de utredare vars arbete lagt grunden i den resningsansökan som gjort att Kaj Linnas skuld i mordet på bröderna i Kalamark 2004 nu prövas igen. Båda är övertygade om Kaj Linnas oskuld och har pekat på stora likheter med ett annat mord.

Det var DN-journalisten Stefan Lisinski som för tio år sedan kontaktade Jan Olsson och bad honom titta på det brutala överfallet av bröderna Lindberg i Kalamark 2004. Jan Olsson, som numera är pensionär, har tidigare varit chef över polisens gärningsmannagrupp. Han var tidigt inne på att det var två gärningsmän då det våld som användes för att döda Roger Lindberg var så olikt det som användes för att misshandla hans bror.

– Det våldet som drabbade den stackars mannen i ladugården. Det våldet som han utsatts för var väldigt ovanligt. Trots att jag sett ganska mycket, säger han under sitt vittnesmål i rätten.

Kalamarksmordet

Är övertygad

– Den som sedan slår Sune och binder honom inte särskilt noggrant och sedan täcker över honom – det är inte samma person, säger Jan Olsson i rätten idag.

Åklagaren frågar om han kan gå ed på att det handlar om två olika personer. Men han har svårt att svara men säger till slut:

– Jag är övertygad om att det är olika personer, så mycket kan jag säga i alla fall.

Pekar på likheter

Ytterligare en polis, Peter Karlsson, har hjälpt Jan Olsson i sin den utredning som de gjort på uppdrag av Kaj Linnas advokat. Båda pekar på den likhet som Kalamark har med ett rånmord på ett par i Långared 2011. Även där hade mannen i huset överfallits i ladugården och slagits i huvudet flera gånger för att sedan bindas. Kvinnan kvävdes och bands i sin säng. För det fälldes två polska män mot sitt nekande.

Ska knyta ihop det

Peter Karlsson får frågan av åklagaren vilket språk de män som dömdes för mordet i Långared, talar.

– Polska, svarar han. Han förklarar vid en intervju senare att han tror att bara en av männen varit inblandad i båda morden, men att medbrottslingarna varit olika. Det menar han skulle förklara det faktum att den maskerade man som anfaller Sune Lindberg pratar ren svenska utan brytning.

Åklagaren Jens Göransson tycker att de utrett alternativa gärningsmän tillräckligt.

– Mer än så kan jag inte säga. Jag kommer att knyta ihop det på tisdag, i min slutplädering, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalamarksmordet

Mer i ämnet